Hari ni first trial masak sup ekor, macam best jer bunyi kan😁. Tadi tengahari pergi Groceria beli barang barang. Ohh sebelum tu, nak bagi tau, yang buat bersemangat nak masak ni sebab dah beli periuk Noxxa. Dengar cerita periuk ni memang sesuai untuk masak sup ekor sebab cepat empuk. Set sudip hitam tu beli di Ikea, periuk Noxxa kena guna sudip jenis ni atau kayu je supaya tak calar. Pisau dan chopping board pun terpaksa beli sebab tak ada. I memang tak masak, so peralatan memasak memang tak ada. Bahan bahan mentah untuk sup : sup ekor, minyak masak, kentang, sup bunjut, bawang putih, bawang merah, halia, daun bawang, daun saderi, serai, limau nipis.
Senang je rupanya😊, cepat empuk👍.
Caranya: set periuk noxxa ke stir fry. Tuang sedikit minyak, bila dah panas, tumis bawang putih&merah, halia, serai, sup bunjut. Bila dah garing sikit dan naik baru, masukkan ekor, kentang dan air. Air biar sama paras dengan ekor tu. Tekan button Off (untuk stopkan Stir fry button). Tekan pula button High Pressure ke 40 minit ( I set 40 minit sebab ikut reference dari pengguna noxxa yang lain) dan tekan button ON. Arrow atas tudung periuk tu halakan ke Pressure. Selepas 40 minit, (ada bunyi bagi tau time dah cukup), I arahkan Arrow ke steam/jongkitkan sikit dengan sudu, biarkan steam keluar sampai habis. Bila dah habis, I check tapi daging tak empuk seperti yang I suka (nak yang betul betul boleh tanggal dari tulang gitu). So, I set timer High Pressure ke 30 minit lagi. Note: I suka kentang hancur dalam sup supaya sup jadi pekat, sebab itu I letak kentang sekali masa letak ekor. Kalau you all tak suka kentang hancur, boleh letak kentang kemudian.
Senang je rupanya😊, cepat empuk👍.
Caranya: set periuk noxxa ke stir fry. Tuang sedikit minyak, bila dah panas, tumis bawang putih&merah, halia, serai, sup bunjut. Bila dah garing sikit dan naik baru, masukkan ekor, kentang dan air. Air biar sama paras dengan ekor tu. Tekan button Off (untuk stopkan Stir fry button). Tekan pula button High Pressure ke 40 minit ( I set 40 minit sebab ikut reference dari pengguna noxxa yang lain) dan tekan button ON. Arrow atas tudung periuk tu halakan ke Pressure. Selepas 40 minit, (ada bunyi bagi tau time dah cukup), I arahkan Arrow ke steam/jongkitkan sikit dengan sudu, biarkan steam keluar sampai habis. Bila dah habis, I check tapi daging tak empuk seperti yang I suka (nak yang betul betul boleh tanggal dari tulang gitu). So, I set timer High Pressure ke 30 minit lagi. Note: I suka kentang hancur dalam sup supaya sup jadi pekat, sebab itu I letak kentang sekali masa letak ekor. Kalau you all tak suka kentang hancur, boleh letak kentang kemudian.
Comments
Post a Comment